Prečo je dôležité sa otestovať na pomer omega-6:omega-3 a vedieť svoj omega-3 index?

  1. Enormným spôsobom narastá počet civilizačných ochorení, ktoré majú svoj pôvod v chronickom zápale
  2. Jedna z hlavných príčin vzniku chronického zápalu je zlý pomer omega-6:omega-3 a nízky tzv. omega-3 index (nízka hladina omega-3 v bunkách). Omega-6 sú prozápalové a omega-3 protizápalové. Je dôležité mať pomer 3:1.
  3. Prečo zrovna v dnešnej dobe je nedostatok omega-3 (EPA a DHA) natoľko závažným problémom?

Omega-6 a omega-3 sú esenciálne živiny a ľudský organizmus si nedokáže tieto dôležité kyseliny (tuky) v tele vytvoriť. Pomer omega-6:omega-3 v strave bol historicky 2:1. Za posledných 20 rokov sa dramaticky znížil príjem týchto živín (celosvetovo), keďže konzumujeme obrovské množstvo prozápalovej stravy v podobe priemyselne spracovaných potravín s vysokým obsahom omega-6 z obilnín a rastlinných tukov (napríklad slnečnicový, sójový olej).

Tento fakt podporuje aj nevyvážené zloženie krmiva hospodárskych zvierat s prebytkom omega-6. Dokonca aj morské ryby z priemyselného chovu (lososy) sú kŕmené nezdravými kŕmnymi zmesami. Výsledkom sú potraviny s prevahou omega-6, ktoré pôsobia prozápalovo. To všetko sú dôvody, prečo priemerný Čech a Slovák má zlý pomer omega-6:omega-3 okolo 15:1.

Chronický zápal je postupný a skrytý zabijak o ktorého pôsobení väčšinou nemáme tušenie, hoci prebieha v celom tele a postihuje kardiovaskulárny systém, mozog, kosti, kĺby, srdce, chrupavky a má na svedomí väčšinu civilizačných chorôb.

Najčastejšie choroby, ktoré majú príčinu v chronickom zápale:

Postihnutie kostí (osteoporóza), poškodenie chrupaviek (artróza), postihnutie ciev (vysoký krvný tlak, ateroskleróza – kôrnatenie tepien, kŕčové žily, hemoroidy), postihnutie mozgu (neurodegeneratívne choroby, Alzheimer, Parkinson), postihnutie tkanív (nádorové bunky, metastázy, rakovina ), zrýchlené starnutie, ADHD, a iné.

S týmto spojené riziká:

Riziko náhlej srdcovej smrti, akútneho koronárneho syndrómu, mŕtvice, infarktu, straty kognitívnych funkcií, demencie, starnutia buniek, až riziko smrti a to z vyššie uvedených príčin a súvislostí. Každý druhý, tretí človek zomiera z týchto príčin!

Drvivej väčšine civilizačných chorôb (až 90%) možno predísť zmenou stravovacích návykov a zmenou životného štýlu. Potrebujeme konzumovať živiny, ktoré znižujú zápaly v organizme a znížiť príjem tých, ktoré zápal vyvolávajú.

Najistejší a najjednoduchší spôsob, ako docieliť správnej hladiny omega-6:omega-3 je konzumáciou kvalitného rybieho oleja s polyfenolmi. Polyfenoly efektívne chránia omega-3 s dlhými reťazcami (EPA a DHA) pred oxidáciou tak, aby mohli byť v organizme spoľahlivo integrované (vstrebané) do bunkových membrán.